Kulinarne

Kulinarne wycieczki do Gruzji. Gaamot! Smacznego 

Gruzini są bardzo dumni ze swojej niepowtarzalnej i zróżnicowanej kuchni. Bogatemu wyborowi potraw sprzyja duża dostępność produktów wynikająca z łagodnego klimatu . Na licznych terenach górskich wypasa się owoce, a tutejsi górale słynną z produkcji wyśmienitych serów. Znalezione obrazy dla zapytania ser gruziński

Smaki Gruzji 

Królem gruzińskiej kuchni jest chaczapuri – cienki placek nadziewany serem , zwykle w kształcie dużej płaskiej bułki. Można go podawać w rozmaitych wariacjach, w zależności od regionu . Znalezione obrazy dla zapytania chaczapuri

 

 

 

 

 

 

Gruzja to światowa ojczyzna wina. Produkuje się je przede wszystkim na wschodzie kraju w Kachetii. Znalezione obrazy dla zapytania gruzinskie wina piekne zdjecia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Kuchnia Hiszpańska… 

Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza.

Znalezione obrazy dla zapytania kuchnia hiszpańskaOprócz przepysznych owoców i warzyw Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs.

Znalezione obrazy dla zapytania szynki hiszpańskie

Oprócz przepięknych krajobrazów Hiszpania posiada bogate tradycje związane ze spożywaniem posiłków. Jest to kraj południowy, o ciepłym klimacie, co sprzyja biesiadowaniu, ucztowaniu do późnych godzin nocnych w gronie rodziny i znajomych.

Podobny obraz
Hiszpanie  uwielbiają „fiesty”, zabawy, wszelkiego rodzaju święta, kiedy to mogą wraz z najbliższymi udać się do restauracji i elektować się przysmakami swej kuchni.

       Kolejną potrawą, z której słynie kuchnia hiszpańska jest gazpacho, odpowiednik chłodnika wykonywanego głównie z pomidorów i papryki.

Znalezione obrazy dla zapytania gazpacho

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu.
Znalezione obrazy dla zapytania SANGRII

 

Kuchnia Grecka

Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Historycznie kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej i wywarła kulinarny wpływ, poprzez starożytny Rzym, na Europę, a później Nowy Świat. Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos, a tradycja kulinarna Grecji liczy sobie koło 4000 lat. Kuchnia starożytnej Grecji charakteryzowała się niewielką ilością surowców i opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie, mięso jadano rzadko, nieco częściej ryby. Taki trend w greckiej trwał przez czasy rzymskie i osmańskie i dopiero dość niedawno popularniejsze stało się mięso. Kuchnia bizantyjska była bardzo podobna do tej klasycznej, ale zawierała już nowe składniki, wcześniej niedostępne, takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowiły istotną część diety.

Kuchnia grecka chętnie wykorzystała uprzywilejowaną pozycję Konstantynopola w handlu przyprawami. Niektóre współczesne dania sięgają tradycją starożytności, np.: skordalia (orzechy włoskie, migdały, miażdżony czosnek i oliwa) czy zupa z soczewicy, niektóre czasów hellenistycznych i rzymskich, jak np.: loukaniko (suszona kiełbasa wieprzowa) lub bizantyjskich: feta, wędzona ikra czy tradycyjny chleb wypiekany z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Wiele dań pochodzi z kuchni osmańskiej i zdradza korzenie arabskie, perskie lub tureckie, m.in.: moussaka (warstwy mielonej jagnięciny, bakłażana i pomidorów pieczonych w piecu), tzatziki (jogurt z czosnkiem i ogórkiem).

 

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska to połączenie smaków, pasji i zmysłów. Mniej używa się w niej wagi czy miarki, a więcej polega się na wyczuciu i doświadczeniu w gotowaniu. Tradycyjnie potrawy podawane są na Thali, czyli metalowej tacy, a nie na porcelanowej zastawie jak w Polsce.

W zależności od Regionu Indii, kulinarne zwyczaje różnią się od siebie, dlatego nie można wyróżnić jednej “kuchni indyjskiej” dla całego kraju. Te różnice postaramy się pokazać poniżej.

Kuchnia północnych Indii

Zaczynamy od północnej kuchni indyjskiej. Wiele z popularnych w Polsce indyjskich potrawpochodzi właśnie z północy, ich popularność wynika z tego, że są one najbardziej dopasowane do naszych europejskich gustów. Choć Indie są często nazywane krainą wegetarian, to dania mięsne z jagnięciny, kóz czy drobiu są bardzo popularne na północy kraju. Dobrze znany jest tutaj kurczaktandoori, który jest gotowany w glinianym piecu (Tandoor). Mięso marynowane w paście tandoori, jogurcie i różnych przyprawach, w których musi leżakować co najmniej 12 godzin, zanim zostaniedopuszczone do pieca. Dania serwuje się głównie z chlebem, gdyż w tej części kraju, głównie uprawiana jest pszenica. Nawet samosas, czy inne nadziewane potrawy pochodzą z północy kraju.

Kuchnia południowych Indii

Na południu Indii często podaje się Biryani, jest to potrawa z ryżem i orzechami. Jej nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) i oznacza “smażone”. Ponadto kuchnia południowych Indii charakteryzuje się dużą ilością spożywanego curry, chili, świeżych owoców i warzyw. Głównym dodatkiem do posiłków jest ryż.

Kuchnia zachodnich Indii

Na Zachodzie Indii można spotkać najbardziej zróżnicowaną kuchnię. Wybrzeże obfituje w dostęp do skorupiaków, owoców morza oraz wszelkiej maści ryb. Ludzie jedzą tutaj chętnie Vindalho, Daal, a jako dodatek kaszę jaglaną. Jeżeli nazwy tych potraw nic Wam nie mówią, zajrzyjcie do naszego przewodnika.

Kuchnia wschodnich Indii

Na wschodzie Indii potrawy charakteryzują się zdecydowanie delikatniejszym smakiem przypraw i zamiast chili używa się tutaj ziaren kopru włoskiego, kminku i olej gorczycowy. Z tego regionu znane są także słodkie potrawy takie jak Khir, Sandesh i najróżniejsze orzechy.

Każdy region Indii ma swoje specjalności. To co je łączy to wykorzystanie najróżniejszych przypraw takich jak kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kozieradka pospolita. W naszym przewodniku znajdziecie opis indyjskich przypraw oraz charakterystykę smaków.